Wat is de beste planttijd?

Er kan het gehele jaar - afhankelijk van de weersomstandigheden - geplant worden. Bij stevige vorst en sneeuw is het beter om even te wachten met inplanten. Dit geldt ook voor hete en droge zomermaanden. Planten kunnen op dat moment de hittestress niet gebruiken. Bovendien moeten we spaarzaam omgaan met het vele water dat juist in die periode nodig is om de planten vochtig te houden.

Wanneer is een standplaats zonnig en wanneer halfschaduw?

Dit is mede afhankelijk van de situering van de border. Omgevingsfactoren kunnen invloed hebben op de groei en het welbevinden van de planten, zoals op welk tijdstip van de dag staat de zon erop, is er een bladerdek, is er weerkaatsing van een muur et cetera. Als richtlijn kunt u het volgende aanhouden:
Zon: minimaal 5 uur volle zon per dag
Halfschaduw: minimaal 2 uur en maximaal 5 uur volle zon per dag
Schaduw: maximaal 2 uur volle zon per dag

Worden de beplantingsconcepten geleverd in een pot of als zaaimengsels?

Alle vaste planten die wij kweken worden geleverd als goede, sterke planten in potmaat P9. De beplantingsconcepten worden dus niet als zaaimengsels geleverd.

Hoe geef ik de planten voldoende water?

Een pas aangelegde border heeft regelmatig en voldoende water nodig. Houdt u verder de volgende richtlijnen in gedachten:

  • Na het aanplanten de lava -indien aanwezig- niet laten indrogen, maar nat houden totdat de planten zijn aangeslagen en gaan groeien. Vervolgens de lava vochtig houden afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Water geven op basis van waarneming. Bijvoorbeeld wanneer de planten droogteverschijnselen vertonen, en/of wanneer de lava is ingedroogd tot bijna op de grond.
  • Wanneer er water gegeven moet worden, is het uitgangspunt maximaal 1x per week circa 20-30 mm water geven afhankelijk van de grondsoort. Beter 1x per week goed water geven, dan een paar keer per week een beetje water. Bij extreme hitte kunt u overwegen extra te bewateren.
  • Geef water bij voorkeur vroeg in de ochtend, aan het einde van de middag of aan het begin van de avond. Dan is de zon minder fel of verdwenen en kunnen planten het water beter opnemen.

Hoe bestel ik een Plant4Tuin beplantingsconcept?

U plaats uw bestelling per mail rechtstreeks bij info@plant4tuin.com. U bestelt een plantcombinatie per m2. Het lavagranulaat dient u er apart zelf bij te bestellen. Vanaf 50 m2 komen wij de beplanting in het werk uitzetten, waarna u zelf de planten inplant. Tot 50 m2 kan de beplanting voorgemengd worden afgestuurd, waarna u zelf de planten uitzet volgens bijgeleverde instructie en zelf inplant.

Is het echt nodig om lavagranulaat te gebruiken in een Prairie Garden?

Ja, dit is echt noodzakelijk. Indien er geen lava gebruikt wordt, kunnen wij geen Prairie Garden leveren. Het lava dat wij adviseren is een speciaal samengesteld mengsel van verschillende soorten vulkanisch materiaal uit verschillende lagen van een groeve. Door de speciale menging worden de beste eigenschappen van beide lagen samengebracht. 

Kun je anti-worteldoek gebruiken onder een Prairie Garden?

Bij een prairieborder wordt géén worteldoek gebruikt. Planten met uitlopers en wortelstokken zullen het daardoor juist moeilijk gaan krijgen. Planten dienen zo diep mogelijk te wortelen en worden begrensd door het gebruik van een doek. De unieke werking van en gedachtegang achter het Prairie Garden systeem wordt hierdoor verstoord, waardoor het gewenste resultaat niet zal worden behaald.

Kun je Prairie Garden planten in de nabijheid van een eik?

Bij het planten van Prairie Garden onder een eik is het erg belangrijk dat de eikels op tijd worden verwijderd uit de border zodat deze niet gaan uitlopen. Ook het blad moet aan het einde van de winter tijdens het maaien en uitharken goed verwijderd worden.

Krijg ik precies dezelfde Prairie planten border als ik op de foto’s van de betreffende plantcombinatie zie?

De beplantingsconcepten worden op beeld verkocht, er wordt geen beplantingsplan/ soortenlijst verstrekt. De foto's en het kleurenschema geven een sfeerimpressie en een impressie van de kleurschakering van de kant-en-klare plantcombinaties. Afhankelijk van externe omstandigheden, zoals weer, bodem en omgeving, kunnen de kleuren enigszins afwijken. Afhankelijk van de grootte en de omstandigheden van het plantvak kunnen andere plantsoorten worden gebruikt dan afgebeeld.

Is een Prairie Garden ook geschikt voor de kleine tuin?

In borders kleiner dan 10 m2 worden niet alle plantsoorten uit de originele plantenmix gebruikt, maar wordt met minder plantsoorten wel hetzelfde beeld en sfeer gecreëerd. Borders kleiner dan 5 m2 zijn te klein om een Prairie Garden in de juiste verhouding te leveren. Het eindbeeld zal dan niet zoals gewenst zijn. Wij adviseren in dat geval losse beplanting te kiezen. Een kleinere border vergt ook meer onderhoud.

Kan een Prairie tuin in een smalle strook voor een schutting waar nauwelijks/geen zon is?

Dit is niet mogelijk vanwege de standplaats. Daarbij vallen de hogere planten vaak wat naar voren wat niet wenselijk is. Wij adviseren om hiervoor schaduwplanten te bestellen Gaarne adviseren wij u in de juiste keuze.

Kun je Prairie beplanting combineren met bomen en heesters?

Dit kan gecombineerd worden met een boompje of met solitaire heesters waar je onderdoor kunt planten. Lage heesters in de border geven niet het gewenste eindbeeld en raden wij daarom af.

Leveren jullie ook bomen en heesters?

Het is mogelijk om bomen en heesters bij ons te bestellen met de keuze uit een groot sortiment.